Svadbeni običaji 8

svadbeni običaji 6


Kao što smo već spominjali prikazivanje, odnosno darivanje je svečan čin i u momkovoj kući. Opet čajo na već opisani način pokazuje dižući u vis i govoreći što je mladenka poklonila svekru: na pr. jorgan, deke, košulju, peškir te(r)luke; svekrvi: jorgan, vešić (bluzu), maramu, čarape, slatkiše; jengama: deke, marame, a njihovoj djeci prigodne poklone; djeverovima: košulje, deke; kumu i starom svatu: jorgane, s tim da je starom svatu dar nešto manji nego kumu.


Kada djevojka daruje svu rodbinu mladoženjinu, slijedi darivanje djevojke. Svekar i svekrva pa i kum, obično je daruju velikim dukatom, braća, sestre i stari svat malim ili nekom drugom vrijednosti. Ostali su darivali u novije vrijeme servisima za ručanje, za kavu, kompletima čaša, čašica, posuđem druge vrste, dekama, čaršafima, šliferima. Za vrijeme darivanja potaknuli bi kuma i starog svata pjesmom:

Daruj kume ne žali dukata
Oj razveži kesu ispod vrata.

Stari svate pokaži dukate
A ti kume svoje petokrune.
Stari svate i debeli kume
peče vam se od godinu june.

Starog svata žena zanesena
a kumova skoro dovedena.

Oj ti kume kumašine
gaće ti se razašile.... 
Volim kuma ko sivog sokola
Starog svata ko rođenog brata.


U dvorištu je sve živo i obično premalo mjesta pa se koriste prilazi (pragovi preko taraba) prelazeći u susjedna dvorišta, a susjedi se vesele što je svadba velika i velikodušno ustupaju prostor. Razvija se veliko prelo. Petrolejke gore na sve strane. Dolaze iz susjednih sela preldžije i svi pjevaju. Pjeva se u nekoliko grupa. Naravno, pjevaju se pjesme koje smo već spominjali, pjesme koje se i inače pjevaju pri radu, na prelima, u novije vrijeme bosanske sevdalinke i zabavna glazba. 


Kad zaigra veliko kolo hvataju se mlada i mladoženja i nije im baš ugodno ako nisu dobro naučili pravo posavsko kolo. Osobito ako je kolovođa “zafrkant” pa ubrzava ritam, zato ga pjesmom mole:

Kolovođo materina rano
De povedi kolo polagano.


Drugi odgovaraju i šale se na svoj račun.

Poigrajte cipelice
Niste valjda jedinice
Kod kuće mi dvoje troje
A ni ove nisu moje.

Cipelice cike
Ostale kod dike
Da ih dika potkuje
Da me nana ne suje.

Poigrajte moje noge bose
Ko i one što cipele nose.


Drugi se opet rugaju onima koji ne znaju igrati:

Kolovođo de kolo povedi
Koji ne zna nek u tebe gledi.


Svirače se također potiče da sviraju što življe pa će bolje biti i nagrađeni.

Sviraj svirče nemoj stati
Netko će ti nešto dati
Neko dinar, neko dva
Nećeš svirat badava.
Neko stoju neko dvi 
Eto, tebi dobro bi.


Dok trešti harmonika, tamburice, šargija i gusle kao neizostavni instrumenti na svadbi momci zapjevaju:

Gusle moje da mi zapjevamo,
Da mi svoje grlo ogledamo.

Oj šargijo moja razonodo,
Sve što imam za tebe bi prodo.


Žene bi dotle izražavale tugu što ne mogu igrati kao mladi. 

Igrala bi igrat treba,
Al me bole moja rebra.
Bole rebra, bole noge
I damare iznemogle.
I u peti svaka žila
Ja se seka umorila.


I dok su stariji možda i prilegli, mladi dočekuju jutro pjevajući ali već promuklo.

Igrala bi al ne mogu,
Slomio mi švaler nogu.
Igrala bi kao vila,
Ali sam se umorila.
I u peti svaka žila.
Ja se seka umorila.


Od umora se naravno netko u pjesmi i zabuni ali i to se pjesmom opravda.

Ako sam se u pjesmi pomela
Ljubav me je za dragim zanijela.

Maramica od cica,
Dragog (h)vata groznica,
Vatala ga svaka boljka,
Dok sam ja djevojka.


U novije vrijeme glazbeni repertoar popunjavaju modernom glazbenom tehnikom, a pjevale su se i neke pjesme koje nisu izvorno iz naših krajeva, kao na primjer:

Trepetljika trepetala puna bisera
aj ovi naši bijeli dvori puni veselja,
a u dvoru žamor stoji što ono vele 
aj ono majka sina ženi pa se vesele.
Sve je prošlo u veselju i kako valja 
svatove je razdragane zora zatekla.


Prije spavanja te svadbene večeri, mlada je svekru i svekrvi kao znak svoje pokornosti i poštivanja oprala noge. Ostalima donosi lavor s vrčem vode i ručnikom te polijeva na ruke. Isto to će učiniti ujutro kada se prva ustaje i politi na ruke ukućanima da se umiju.

U ranim jutarnjim satima odlaze uglavnom svatovi i mladine prijateljice, a ona ostaje tješeći se u srcu da će brzo prva nedjelja po svadbi, kada će biti tako zvane pode to jest kad će joj prvi puta u goste doći njezini roditelji i rodbina. Oni se zovu pođani. Doći će (uglavnom ženski svijet) pjevajući u dvojim ili trojim kolima i naravno s darovima za ukućane. Atmosfera je opuštenija pa i mlada (sada već treba promijeniti termin u žena), može zapjevati. Ti pođani su napravljeni na neki način zato da i bliža djevojčina familija više bude dio onih veselijih, a ne samo radnih svadbenih događanja.


Sam izraz pode, odnosno od njega nastali novi izraz pođani vjerojatno dolazi od imenice pohodi, koji je izgubio slovo “h” koje se inače vrlo rijetko i malo izgovara, a pode se izgovaralo s dugim “o” te su tako od “pooda” nastali “pođani”.

Inače je mlada u međuvremenu sa svekrvom, zaovom ili jetrvom nosila onima koji su bili bliže ili susjedi, a nisu bili na svadbi, blagodati sa svadbenog stola.

Kasnije se u običajima nešto izmijenilo pa su pođani dolazili na sam dan svadbe samo u kasnijim satima, kojom prilikom bi darovali domaćine. Isto tako u obilazak svojih roditelja mlada je išla prve nedjelje u pratnji svekra i svekrve bez mladoženje. Tek sljedeće nedjelje je njena familija dolazila u posjet mladencima.

Poslije pođana bi novi zet sa suprugom i svojim roditeljima bio gost njenih roditelja. Time bi ciklus svadbenih običaja bio priveden kraju.


Dok sam pisala knjižicu o našim običajima, puno mi je pomagala moja sestra Kata, kojoj osobito zahvaljujem.

Kad sam pak tekst preuređivala za ove stranice, veliku pomoć mi je pružila rodica Ljubica Božić rođena Stanić sa svojim suprugom Iljom iz Australije. Naši e-mailovi su stalno prelijetali oceane, poneki i pali u njih, ali upornost je pobijedila.

Hvala Ljubici i Ilji i neka budu primjer drugima! 

Ovaj rad još nije dovršen! Želja bi mi bila da mnogi, koji vjerojatno bolje od mene znaju naše običaje, dopišu nerečeno, kako bismo sačuvali sve detalje od zaborava na spomen našim predšasnicima...


Izvor:
http://www.hasic-online.at/tradicija/niti---povezivanje-rasute-batine/svadbeni-obicaji/svadbeni-obicaji-8.html


 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018