Svadbeni običaji dubrovačkog primorja

Početak priprema za svadbu označavali su u sumrak pucnjevi iz kubura koji su najavljivali podizanje nacionalne zastave na mladoženjinu kuću. Uz pucnjavu muškaraca kroz svih pet dana vjenčanog slavlja, ženski pjevači (pjevalice) opisivale su nadolazeće događaje, kao što je dolazak i predaja vjenčanih darova, spremanje posebnog svatovskog kruha ukrašenog maslinovim grančicama i raznobojnim trakama, pripremanje hrane za slavljenje kroz nadolazeće dane, i tomu slično.

Samo vjenčanje pršti simbolima, kao što je nevjestin ukras za glavu napravljen od cvijeća, traka i perja koje se kasnije vezuje u zdravicama pri predstavljanju mlade mladoženjinim svatovima čije kape imaju isti pernati ukras; zatim nevjestine dobre želje izražene bacanjem ušećerenih badema nazočnima ispred crkve; oružje kao obavezan dio muške svatovske odjeće simbolizira iz prošlosti stalno prisutne opasnosti od neprijatelja iz neposrednog zaleđa; pa i boje pasova i rubaca. Simbolika se posebno očituje u sadržaju zdravica punih životne mudrosti, dobrih želja i savjeta mladima za njihov novi život.

Prelijepa sela dubrovačkog zaleđa, smještena na zelenim padinama mediteranskog raslinja, s pogledom na plavo Jadransko more, u svojim kamenim kućama, gumnima, crkvicama i konobama kriju pravo bogatstvo tradicije i nasljeđa.

Mirisi i okusi, narodne nošnje, pjesme i plesovi, gurmanski zalogaji pripravljeni od domaćih uzgojenih proizvoda, rukotvorine , maslinovo ulje, vino, pengana jaja, domaće životinje koje postaju atrakcija za gradsku djecu, sve je to nadomak grada, tek nekoliko kilometara udaljeno od stare gradske jezgre. Dobri i vrijedni domaćini primit će vas otvorena srca i široka osmijeha, nudeći kapljicu rakije i suhu smokvu, tradicionalnu dobrodošlicu naših krajeva.

Autorica: Nike Labaš

Izvor: http://blog.valamar.com/dubrovnik/svadbeni-obicaji-dubrovackog-primorja/


 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018