Čaša crnog vina i čokolada poboljšavaju rad mozga

Čašica crnog vina je savršen završetak večere, pokazalo je jedno istraživanje.


crno vino i čokolada


Pored toga crno vino i čokolada su dobri za um, jer polifenoli, biljne kemikalije, kojih ima u izobilju u crnoj čokoladi i vinu, proširuju krvne žile i ubrzavaju protok krvi do mozga.

One koji uživaju u vinu i čokoladi vjerovatno će razveseliti činjenica da su polifenoli učinkovitiji u kombinaciji nego kada se konzumiraju pojedinačno. Drugim riječima, crno vino je bolje piti ako uz njega pojedete i par kockica čokolade.

Ova teorija je nastala tako što su stručnjaci proučavali dva istraživanja koja su rađena na Sveučilištu Northumbria. U prvoj, zdrave odrasle osobe su radile niz testova nakon uzimanja kapsule resveratrola, "čudotvornog sastojka" koji se nalazi u crnom vinu. Nakon skeniranja mozga ovih ljudi pokazalo se da krv mnogo brže cirkulira nakon uzimanja kapsule. 

Značajnija poboljšanja se mogu primijetiti kod starijih osoba, kaže Emma Wightman, jedna od istraživača, jer brzina protoka krvi u mozgu, naravno, opada s godinama.


Budući da je čokolada bogata masnoćama i šećerom preporučuje se da se ona jede kao dio uravnotežene prehrane, bogate smeđom rižom, mahunama, voćem i povrćem, upozoravaju istraživači.

Oni koji su se ponadali da će unijeti dovoljno resveratrola ukoliko popiju čašicu vina, razočarati će se. U tom slučaju bi morali popiti nekoliko boca, što bi više naštetilo njihovom zdravlju. No, čisti koncetrat rasveratrola se može naći u prodavaonicama zdrave hrane.

"Istraživanje je pokazalo da čašica crog vina može biti dobra za zdravlje, te da neće prouzrokavati bilo kakve nuspojave. To vam neće naštetiti na bilo koji način", kaže Wightman.

Ona također vjeruje da je ključ u tome da se istovremeno uzima više od jedne vrste polifenola.


Izvor:  http://www.portaloko.hr/clanak/%C4%8Dasa-crnog-vina-i-cokolada-poboljsavaju-rad-mozga/0/12012/

 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018