Po novom pravilniku pizza će opet biti jednostavno jelo

U objektima brze prehrane, popularno zvanim fast food objektima, konačno će legalno moći nuditi – pizzu. Naime, prethodni ministar turizma popularno talijansko jelo proglasio je složenim, a novim izmjenama pravilnika pizza opet postaje jednostavno jelo.


Pizza - jednostavno jelo


Ministarstvo turizma je u pripremljene izmjene Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga uvrstilo odredbu po kojoj će fast food u ponudi moći imati i pizzu. 

To do sada, naime, nije bio slučaj. Prethodni ministar turizma Damir Bajs pizzu je izbacio iz objekata brze prehrane proglasivši je složenim jelom, piše Novi list. Fast food je tako mogao u ponudi imati nareske, sir, jaja, pržene i slane ribe, pržene lignje, tople i hladne sendviče, hrenovke, kobasice, razne vrste burgera, hot dog, kotlete, ćevapčiće, ražnjiće, kotlovinu, pommes frites, palačinke i slična jela koja "ne zahtijevaju složeniju pripremu". Također je definirano kako se u takvim objektima mogu pripremati i usluživati pića i napici te sladoled. 


Tko je htio prodavati pizzu, morao je uložiti još novca

Popularno talijansko jelo tako je izbačeno iz popisa. što je na terenu stvorilo pravu pomutnju, i to ne samo kod ugostitelja, nego i kod Državnog inspektorata i u Uredu državne uprave. Pizza je po pravilniku bila "jelo koje zahtijeva složeniju pripremu te se stoga ne može smatrati jednostavnim", a tko ju je htio prodavati gostima, trebao je doregistrirati svoj objekt i to kao pizzeriju. 

To znači da je trebalo zadovoljiti i dodatne minimalno-tehničke uvjete, što u pravilu mali objekti nisu bili u stanju napraviti. Tako je pizza u fast foodu do daljnjeg ostala "u ilegali". 

Nove izmjene i dopune pravilnika konačno bi trebale vratiti pizzu u fast food objekte jer se ona sada definira kao jednostavno, a ne kao složeno jelo. Ovu promjenu, koja bi trebala biti definirana kroz usvajanje zakonskih izmjena, ugostitelji su u pravilu pozdravili, iako neki smatraju da se time ide naruku objektima brze prehrane, dok pizzerije na neki način gube jer moraju zadovoljiti složenije minimalno-tehničke uvjete, a nude isto. Zato predlažu da se u fast foodu može nuditi samo pizza iz zamrzivača ili od gotova tijesta, dakle, u fast foodu se tijesto ne bi moglo pripremati. 


Objavljeno 11.06.2012.

Izvor:   http://danas.net.hr/hrvatska/po-novom-pravilniku-pizza-ce-opet-biti-jednostavno-jelo


 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018