Kako odabrati dobar restoran

Dobar restoran 01


Čak i najzagriženiji pobornici kuhanja ponekad požele odmoriti se od stajanja za štednjakom i pojesti nešto u restoranu. Ponekad smo na to i prisiljeni, kada se nalazimo daleko od doma, a nismo se uspjeli dokopati privatnog smještaja u kojem sami možemo kuhati. U svom rodnom gradu možda već imate svoj omiljeni restorani koji rado pohodite s vremena na vrijeme, no možda ste se u međuvremenu zaželjeli promjene, a izvan mjesta boravka teško da možete biti predobro upućeni u restoransku ponudu. 

Rizici kod odabira su, naravno, uvijek tu. Ipak, ovdje ćemo vam skrenuti pažnju na nekoliko stvari koje će vam pomoći pri uspješnom odabiru restorana.

Pravilo broj jedan: zaboravite na simpatične, slatke restorančiće koji se nalaze uz glavnu cestu, glavnu gradsku šetnicu ili neko slično frekventno mjesto kojim se kreće puno turista. Znate oni koje ugledate pa kažete: 'Joooooooooj, kako je slaaaaaaaaaaatki, u stilu Snjeguljiceeeeee, ajmeeeeeee'. U pravilu su to mamci za pljačkanje turista gdje ćete u najboljem slučaju dobiti jelo ne više od prosječne kvalitete, i to vjerojatno nešto dosadno i standardno poput naravnog odreska s pomfritom ili mješane pizze s jeftinom šunkom i sokom i rajčice, a za to vas, doduše, neće istresti naglavce, ali ćete sigurno platiti više od onog što vrijedi. Jer, kao, plaćate doživljaj. Prema tome, ako se za takvo nešto odlučite, možete zbog ambijenta i da bi se mogli fotografirati na mjestu koje izgleda simpatično ali nipošto ne zbog omjera kvalitete hrane i cijene. 

Uvijek je mnogo bolje odšetati - ili se odvesti - nekoliko ulica, pa čak i blokova - dalje i tamo pokušati nešto potražiti, izvan samog centra turističke zone. Čim zakoračite preko praga restorana, obratite pažnju na nekoliko stvari. Prvo, ima li u njemu ljudi. Ako dolazite u vrijeme koje se inače restorani frekventno posjećuju - u Hrvatskoj je to, recimo, između 20:00 i 23:00 - a vidite da restoran zjapi prazan, uz možda jednog usamljenog pijanca koji hrče nalakćen u kutu, već možete naslutiti da nešto nije dobro. Otužno prazan restoran ne zvoni na uzbunu samo u slučaju da je otvoren tek prije nekoliko dana i da se tek pokušava etablirati, o čemu bi ipak trebali biti informirati već unaprijed. U svim drugim slučajevima to je dobar znak da trebate pobjeći glavom bez obzira. Nemojte da vas pritom zavara oznaka 'rezervirano' na svim stolovima - slabo posjećeni restorani stavljaju takvo nešto kako bi se steklo dojam da su traženiji no što jesu. Ako ste došli u frekventno doba, restoran već treba biti poprilično popunjen. 


Dobar restoran 02


OK, vidjeli ste da je restoran solidno popunjen. Sada se dobro osvrnite oko sebe i pogledajte kakav je sastav gostiju. Ako se uglavnom sastoje od turista, postoji prilična doza vjerojatnosti da ste naletjeli na nešto prosječno ili loše. Međutim, ako goste u njemu uglavnom sačinjava domorodačko stanovništvo, mnogo je veća vjerojatnost da ste došli na pravo mjesto. Baš kao što vi, ako frekventnije posjećujete restorane, znate što doista valja u vašem gradu, tako i oni znaju što je dobro u njihovom. Ovo je sigurno dobar kriterij. 

Sada bi bilo dobro vrijeme pogledati meni kako bi vidjeli ponudu i cijene. Ne brinite, niste obvezni ostati u restoranu samo zato jer vam je netko dao meni. Osim toga, obično se nalaze na samom ulazu pa ih možete na brzinu pregledati i prije nego ste zapravo ušli. Prvo pogledajte cijene i razmislite odgovaraju li vašem platežnom rangu, odnosno onome što ste spremni potrošiti. Pripazite da negdje ne stoji napomena da se na navedene cijene dodaje PDV. Ponekad se ugostitelji služe takvim trikovima kako bi privukli potencijalne goste tobože niskim cijenama da bi potonji zatim doživljeli neugodno iznenađenje nakon što shvate da su cijene više no što su mislili. U predviđen trošak uračunajte i 10 do 20 posto napojnice koju ćete morati dati, ovisno o državi u kojoj boravite. 

Iskusni posjetitelji restorana ovdje su, doduše, u prednosti. Naime, kod pažljvog odabira restoranske ponude nije dovoljno samo znati kolikom količinom novca raspolažete već i biti upoznat s uobičajenim cijenama u restoranima sličnog tipa. To je vještina koju možete brzo izvježbati, nakon svega nekoliko posjeta restoranima. Recimo, možda vam cijena od 200 kn za kilogram bijele ribe zvuči previše jer ste spremni dati znatno manje za istu količinu hrane, ali ako inače znate da cijena bijele ribe iznosi 300 do 400 kn po kilogramu, brzo ćete shvatiti da je gore spomenuta cijena od 200 kn zapravo vrlo povoljna. S druge strane, ako vam netko želi naplatiti 100 kuna za porciju ćevapčića čija cijena se svugdje kreće od cca 30 do 45 kuna, možete biti sigurni da vas pokušavaju povući za nos. Drugim riječima, pratite cijene i potrudite se s vremenom stvoriti realna očekivanja. Ako mislite da ćete škarpinu na gradele pojesti po otprilike istoj cijeni kao i kebab, na dobrom ste putu da se gadno razočarate. Vjerujte nam, iskustvo ovdje čini čuda. 


Dobar restoran 03


OK, našli ste restoran čije cijene vam odgovaraju. Fino. Sada razmislite odgovara li vam njegova ponuda. Sadrži li na meniju ono što u tom trenutku vi i osobe koje su s vama u društvu želite jesti? Jedan od principa kojeg se ovdje svakako vrijedi držati jest: ne ciljaj na suprotno. To znači da nije preporučljivo, na primjer, doći u tipično riblji restoran i onda u njemu naručiti pljeskavicu koju imaju napisanu u nekom skrovitom kutku menija, za one goste koji, eto, baš ne jedu ribu. Ili naručiti jedinu ribu koju imaju u ponudi u tipično mesnom restoranu. Ako ciljate na nešto specifično, dobro je da se prije posjeta restoranu s društvom dogovorite što želite jesti, inače riskirate razočaranje. 

Sviđaju vam se ponuda i cijene, restoran je solidno popunjen i u njemu je uglavnom lokalno stanovništvo? Za sada ovo zvuči dobro. Ipak, prije nego odlučite sjesti, pogledajte još malo oko sebe. Djeluje li čisto? Je li pod uredan ili prašnjav? Ima li fleka na stolnjacima ili su čisti? Djeluje li restoran kao da ga se pomno uređuje ili kao da je netko na brzinu sve sklepao? Ako bilo što djeluje sumnjivo, možda ovo i nije pravo mjesto za vas. Naime, čak ni najfinija hrana na svijetu nije vrijedna pokvarenog želuca ili bakterije protiv koje ćete se boriti narednih nekoliko mjeseci uništavajući si živce i društveni život jer ste osuđeni na vodu i mrkvice. 

Vrlo korisnu pomoć u odabiru restorana koji zadovoljava vaše kriterije može vam pružiti internet. Iskoriste svoj 'pametni telefon' - ako ga imate - laptop ili internet kafe u blizini - i potražite što drugi korisnici kažu o restoranu koji vas interesira. Stranice koje su prilično pouzdane su tripadvisor i wikitravel. Ako, recimo, na ovoj prvoj vidite da je čak 1.500 ljudi reklo da hrana u tom i tom restoranu smrdi i da je osoblje bezobrazno možete biti sigurni da je to doista tako. S druge strane, ako jednako toliki broj nešto preporuča, vrlo je vjerojatno da to stvarno valja. Ipak, kada su preporuke u pitanju nemojte nasjesti na one hotelskih recepcionera ili turističkih vodiča - ponekad mogu biti dobre no najčešće se radi o tome da su u dogovoru s vlasnikom restorana i da sve naivne turiste šalju njemu, što vaš odabir čini rizičnim. Također, možete se interesirati ali nemojte obraćati preveliku pažnju na eventualne recenzije restorantskih kritičara u novinama i na internetu - moguće je da se radi o plaćenoj reklami ili o čistoj potrebi za preseravanjem. Vjerujte nam, nećete dobro proći ako idete jesti samo tamo gdje vas šalje jedan Davor Butković. 


Dobar restoran 04


Na žalost, čarobne formule koja vam garantira izvrsnu hranu za prihvatljivu cijenu nema - ma koliko oprezni bili i ma koliko iskustva s restoranima inače imali, uvijek postoji mogućnost da ćete negdje pogriješiti, čak i gadno, posebno u drugim državama, odnosno na geografskim područjima čije kulinarstvo ne poznajete dobro. No ako se budite držali gore navedenih savjeta mogućnost rizika ipak ćete znatno smanjiti. I to je već nešto, zar ne? 


Izvor:  http://www.fizzit.net/lifestyle/kulinarstvo/3571-kako-odabrati-dobar-restoran

 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018