Vrste kava - vodič

Piše: Mario Miličević, ugostitelj sa preko 20 godina radnog iskustva, i jedan od osnivača POS Sector programa za restorane i barove


Šalica kave


Ukratko: Sigurno vam se dogodilo da uletite u malo bolji kafić i da umjesto normalne kave, dobijete pitanje koju želite. Da ne bi uvijek naručivali isto, donosimo vam kompletan vodič za odabir idealne kave.


Espresso

Šalica espresso kave


Ovo je osnova za sve naredne varijacije. Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave. Kava se stavlja u sito, sito u aparat i poslije 7-10 sec kava je gotova. Obično se koriste male šalice za espreso kavu. Kvaliteta spravljene kave ovisi o optimalnoj krupnoći samljevene kave, temperaturi vode i vremenu filtracije.


Macchiato

Macchiato


Kada na osnovu kafe, odnosno na espreso dodamo žlicu pjene od vrućeg mlijeka dobijemo jedno od najpopularnijih napitaka od kave na našim prostorima. Macchiato. Potrebna doza kave je 7g, a proces spravljanja kave je isti kao kod espresso kave. Ovaj napitak se služi u male šalice za espresso kavu.


Caffe Latte

Caffee Latte


Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave. Mlijeko koje se dodaje je vruće mlijeko koje grijete na pari. Kada se stvori gusta krema od mlijeka, mlijeko pažljivo sipamo preko espresso kave u omjeru 3:1 - mlijeko : kava. Služi se u široke velike šalice. Mnogi ovaj napitak zovu i cappuchino bez čokolade :).


Cafe Latte macchiato

Caffee Latte Macchiatto


Ova varijacija Caffe Latte služi se isključivo u visoke čaše radi vizualnog dojma. Prakticira se prvo sipanje mlijeka, zatim lagano sipanje kave preko. Tada dobijemo vizualni dojam da nasuta kava „lebdi“. Prije konzumiranja potrebno promiješati napitak, a omjer mlijeka i kave je 4:1.


Cappuchino

Cappuchino


Postupak je isti kao i za spravljanje Caffe Latte. Prakticira se za lakše dobivanje pjene odnosno kreme od mlijeka korištenje punomasnog mlijeka koje se zagrijava na pari aparata. Količina kave koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno jedna doza kave, a omjer mlijeka i kave 3:1. Serviranje je u široku veliku šalicu, a preko pjene se lagano posipa naribana čokolada ili cimet.


Caffe Mocha

Caffe Mocha


Jedna žlica čokolade u prahu na dnu velike šalice prvi je korak u spravljanju ovog napitka od kave. Naredni korak je po želji izbor cijelog procesa i vrste kafe koju želimo piti bilo da se radi o Caffe Latte, Caffe Latte Macchiato ili Cappuchino.


Bijela kava

Bijela kava


Bijelu kavu služimo obično u velike šalice. Ovo je kombinacija espresso kave i toplog mlijeka bez pjene.


Kuhana kava

Turska kava


Neki je zovu turska kava, neki grčka a neki i kava za buđenje. Procedura spravljanja ove kave počinje uvijek isto. U džezvu (posuda sa kljunom) se ulije hladna voda. Najbolji napitak se dobije mljevenjem kave neposredno prije samog kuhanja kako bi se dobila najbolje izražena aroma i kvaliteta kave. Sačeka se da voda provrije i doda količina kave koja najbolje odgovara vašem ukusu. Ponovo se vrati na vatru da zakipi i tada je kava spremna za posluživanje. Razne su varijante sa šećerom. Jedan recept kaže da šećer po želji stavljamo u hladnu vodu, neko u provrelu a neko služi istu sa kockama šećera.


Pjena espresso kave

Pjena espresso kave


Pjena je veoma bitna za vizualni dojam, stoga za dobar espresso potrebno je znati napraviti i prepoznati dobru pjenu. Boja i tekstura pjene su jasni pokazatelj dobro spremljenog napitka. Sve pogreške u pripremi kao što su mljevenje, temperatura ili vrijeme filtracije kave, prepoznatljive su u boji pjene. 

Svijetla pjena koja je tanka i prozirna govori nam da espreso nije dobar. Razlog tome možemo pronaći u prekrupno samljevenoj kavi ili temperaturi vode koja je preniska.
Rupa u sredini pjene i tamna boja navode nas da je pritisak na dozu prejak ili smo stavili veću količinu kave nego obično (7g).
Veliki mjehurići zraka su još jedan od pokazatelja lošeg espressa, a krivac za ovu pojavu je niska temperatura vode.

Sa dobrom pjenom aroma espresa se čuva, ne dopušta spravljenom napitku da ishlapi, a svakako pojačava i ostale osobine kave.


Izvor:  http://possector.com/ba/blog/vrste-kafe-kako-napraviti-i-naruciti-kavu

 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018