Zaslužni u svijetu kave

Francesco Illy

Ernesto Illy

Njegov je život neraskidivo vezan uz kompaniju koju je osnovao. Porijeklom mađar, Francesco je došao u Trst za vrijeme prvog svjetskog rata kao časnik austro ugarske vojske. Po završetku rata ostaje u gradu koji je sada unutar granica Italije i 1933. godine pokreće posao vezan sa kakaom i kavom. Od samog početka bio je opčinjen espresso kavom i već 1935. godine izumio je prvi automatski stroj za espresso, Illetta, prethodnik današnjih strojeva za espresso. Također je smislio i novi sustav pakiranja za dulje čuvanje kave. Limenke je ispunio inertnim plinom umjesto zrakom. Illy kava je tako mogla napustiti grad Trst i okolicu i biti prodavana po cijeloj Italiji. Nakon drugog svjetskog rata kompaniju je preuzeo Ernesto Illy, sin osnivača koji je pokrenuo istraživački laboratorij koji je uskoro postao izvor mnogih izuma i patenata. Ernesto, znanstvenik i istraživač uspostavio je suradnju sa sveučilištima i istraživačkim centrima i promovirao kavu po cijelom svijetu. Andrea Illy, unuk osnivača, trenutni je predsjednik companije, a u vrhu su i njegova sestra Anna i brat Riccardo.


Melitta Bentz

Melitta Bentz

Domačica iz Dresdena u Njemačkoj, i izumiteljica frvog filtera za kavu. Tražeći način kako zakuhati savršenu kavu bez one gorčine koja se dobije prekuhavanjem pronašla je rješenje u upotrebi filtera. Mljevena kava bi se prelila vrućom vodom a filter bi u šalicu propustio samo tekućinu ne i zrnca kave. Iskušavajući razne materijale najbolji rezultat je dobila kad je upotrijebila upijajuči papir koji je njen sin koristio za školu. Izrezala je okrugli uzorak i postavila ga na lončić. 20. lipnja 1908. filtar za kavu je patentiran, a nekoliko mjeseci iza ona i njen suprug Hugo osnivaju tvrtku koja se zove Melita Bentz. Već slijedeće godine na sajmu u Leipzigu prodano je 1200 filtera za kavu. Tvrtka Melitta Bentz također je i vlasnik patenta filter vrečice od 1937. godine i vakumpakiranja od 1962. godine.


Satori Kato

Američki je znanstvenik i kemičar kojemu možemo zahvaliti za pronalazak instant kave koju je predstavio 1901. godine na svjetskom sajmu. Američki izumitelj George Washington je pak zaslužan za masovnu proizvodnju instant kave 1906. godine koristeči izum svog sunarodnjaka.


Johann H. Franck

Johann Heinrich Franck

Godine 1827. mladi njemački poduzetnik, Johann H. Franck, prvi put je uspio preraditi plemenitu cikoriju u kavovinu i time ušao u povijest. Njegov stilizirani potpis i dan-danas je zaštitni znak poduzetništva tvrtke Franck. A sve je započelo jednim posjetom Francuskoj. Kako je prava kava tada bila skupa i pila se samo u ekskluzivnim krugovima, Johanna je do svjetskog uspjeha dovela njegova opsesija: pronaći adekvatnu zamjenu za kavu. U Francuskoj ga je zadivilo to kako seljaci vrtnu biljku cikoriju pretvaraju u topao i krepak napitak. Vratio se u Njemačku, vođen idejom da cikoriju pretvori u ''kavu malog čovjeka''.
Kupio je nasade, zasadio plantaže, pokrenuo tvornicu i krenuo u posao. Kava malog čovjeka neprestano mu je bila na umu dok je pržio slatkastu cikoriju i dodavao mirodije, eksperimentirajući s tehnologijom. 
Jednog dana stvorio je napitak točno onakvog okusa kakvoga se sjećao. Rođena je prva kavovina. Johann je podario ljudima ono što si nisu mogli priuštiti. I to po pristupačnoj cijeni. Odmah je osposobio tvonicu da prerađuje velike količine cikorije. Cijela Johannova obitelj uključila se u posao i tako je otpočela poslovna saga obitelji Franck.
Za proširenje posla izvan Njemačke bio je zadužen Johannov sin Wilhelm. Krenuo je u ''pohod'' na Belgiju, Italiju, Švicarsku, Hrvatsku i Ameriku, posvećen izgradnji najmodernijih tvornica kave. Početkom 19. stoljeća Franck je postao prva multinacionalna korporacija na ovim područjima. Uspjeh može zahvaliti kontinuiranom uvođenju tehnoloških inovacija.


Izvor:  http://free-zg.t-com.hr/bonzvo/kafaproba2/imena.html

 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018