Drevno ognjište potvrdilo - čovjeka 'stvorilo' kuhanje!

Znanstvenici su na jugu Afrike otkrili ognjište staro oko milijun godina koje bi moglo ponovno pokrenuti rasprave o pitanju je li u ljudskoj evoluciji ključnu ulogu odigrala vatra.


vatra


Kuhanje je jedno od temeljnih obilježja ljudske kulture i nešto je po čemu se jasno razlikujemo od životinja, čak i najbližih srodnika majmuna.

Neki znanstvenici poput Richarda Wranghama, profesora biološke antropologije na Sveučilištu Harvard, smatraju da je upravo kuhanje ljude na evolucijskom stablu odvojilo od gorila i čimpanzi. Ono je, prema Wranghamu, bilo važnije od poljoprivrede i jedenja mesa jer je omogućilo da se ljudski mozak razvije do današnjih veličina. Naime, hrana je obradom u vatri postala mekša i lakše probavljiva te ljudi više nisu morali toliko puno žvakati i probavljati, što je oslobodilo dobar dio energije za potrebe većeg mozga. Ljudski kutnjaci smanjili su se, a lubanje su narasle prije nekih 1,9 milijuna godina. Prema Wranghamu, to je bilo vrijeme kada su naši preci razvili okus za kuhanu hranu. 

No kritičari hipoteze o kuhanju do danas su isticali da za nju ne postoje arheološki dokazi. Ako su naši preci redovito kuhali, gdje su ostaci ognjišta? Naime, donedavno nisu bila pronađena ognjišta starija od 400.000 godina.

'Moja glavna zadrška do sada je bilo to što je izgledalo da se kuhanje razvilo tek mnogo kasnije', rekao je Michael Chazan sa Sveučilišta u Torontu i dodao: 'Zapravo dokazi o ranijem kuhanju postoje, samo ih treba potražiti na pravom mjestu.'


Izvor:  http://www.tportal.hr/scitech/znanost/185992/Drevno-ognjiste-potvrdilo-covjeka-stvorilo-kuhanje.html

 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018