Grad Knin


grad Knin 01grad Knin 02grad Knin 03grad Knin 04grad Knin 05grad Knin 06grad Knin 07grad Knin 08


Grad Knin leži nedaleko od izvora rijeke Krke, na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije, na križanju važnih putova između unutrašnjosti i mora, zbog čega je često i nazivan Ključem Hrvatske i Vratima Dalmacije.

Smješten je na padinama brda Spas, a od Šibenika je udaljen 55 kilometara. Knin je u prošlosti bio utvrđeni grad, koji je po položaju, obrambenoj snazi i naoružanju bio najmoćnija tvrđava u Dalmaciji. Od samog osnivanja, Knin se branio od mnogih neprijatelja o čemu i danas svjedoči dobro očuvana Kninska tvrđava s čvrstim bedemima.

Knin prvi put spominje bizantski car Konstantin Porfirogenet u 10. stoljeću kao središte županije Tnena, ali je život u užem i širem području Knina mnogo stariji što pokazuju brojni arheološki nalazi.

Za vrijeme narodne dinastije, Knin je bio privremena, a od vladavine kralja Tomislava, stalna prijestolnica starohrvatske države. Knin i njegova okolica poznati su po domaćim specijalitetima: pršutu, siru, janjetini s ražnja i pitkim vinima. Smještaj gostiju je moguć u hotelima „Mihovil“ i „Ivan“, pansionima i obiteljskom smještaju.


Izvor:  http://www.sibenikregion.com/hr/destinacije/zaledje/knin.html

 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018