Arheološko nalazište Danilo

Danilo je poznato arheološko nalazište, na kojem su pronađeni brojni ostaci iz vremena neolitika, ostaci ilirskih i rimskih tragova, te nalazi iz novijeg vremena. Naseljavanje Danila počelo je još u vrijeme neolitika, prije više od sedam tisuća godina.

Ta je kultura pod nazivom Danilska kultura ušla u domaću i svjetsku literaturu. Danilsku kulturu karakteriziraju lijepo oblikovane i pečene posude - lonci, zdjele i tanjuri posebnih oblika. Pronađeno je i dosta posuda oslikanih crvenom ili crnom bojom s različitim motivima, koje su služile za posebne prigode.

Posuda po kojoj se najočitije prepoznaje Danilska kultura je rhyton - ukrašena posuda na četiri noge i velikom ručkom za nošenje. Ta je posuda svojevrstan zaštitni znak Danilske kulture i od velike je važnosti bila u kultu neolitičkog čovjeka, posebno u raznim obredima.

U vezu s tom posudom dovodi se još jedan keramički predmet - phalus, koji karakterizira jednu fazu neolitika, a oba predmeta zajedno mogla bi u ritualu predstavljati kult plodnosti.


Arheološko nalazište Danilo 01Arheološko nalazište Danilo 02Arheološko nalazište Danilo 03Arheološko nalazište Danilo 05Arheološko nalazište Danilo 06



Izvor:  http://www.sibenikregion.com/hr/kulturna-bastina/arheoloski-lokaliteti/danilo.html

 Bulin usluge Danilo © Perla d.o.o. 2012-2018